Havenfestival IJmuiden in teken van duurzaamheid en innovatie

Het Havenfestival IJmuiden vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Duurzaamheid en innovatie zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival.

Zo wordt in samenwerking met Stichting Noordzeevis IJmuiden, Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp een groot visplein ingericht, zorgt Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) voor groene windenergie en is de horeca grotendeels plasticvrij. Het evenement staat bol van de nautische en culturele activiteiten. Dankzij een groot aantal sponsors zijn alle activiteiten gratis toegankelijk.

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met havenfestivalklassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2018, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Lee Towers, Yes-R en de Havenfestival All Star Band is succes verzekerd!

 

IJmuiden Rauw aan Zee

Net als vorig jaar zijn de Gemeente Velsen en de toeristische campagne IJmuiden Rauw aan Zee belangrijke partners van het festival. Dit jaar laten zij zien hoe mooi en veelzijdig onze gemeente is. Dankzij de fly-seat. Dit apparaat brengt 14 personen tegelijk naar een hoogte van ruim 30 meter. Vanuit een comfortabele stoel, gezekerd met een 5-puntsgordel, kijken bezoekers uit over IJmuiden met zijn haven, industrie, woonkernen, strand en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

 

Cornelis Vrolijk en Kloosterboer Hoofdpodium

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk en Kloosterboer zijn dit jaar naamgever van het hoofdpodium aan de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat deze bedrijven Havenfestival IJmuiden een warm hart toedragen. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi programma met optredens van Lee Towers, Yes-R en de havenfestival All Star Band met lokale muzikanten onder leiding van Daan van Putten en gastoptredens van onder andere Britney de Looff (TVOH), Bart Gerrits (The Local Boyzz), de dames van Stijl Achterover, Eva Been & Nikita Doornbos en Eline Schmidt. Overdag is het aanbod op het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium zeer divers: van big band tot sneak preview van het project The Wall tot dancevoorstellingen van Danceworks Velsen en Balletstudio Jolein. 

 

Beide IJmuidense havenbedrijven leveren ook een bijdrage aan het thema duurzaamheid. Cornelis Vrolijk is een echt familiebedrijf. Daarom denken zij in generaties en willen zij dat ook onze (klein)kinderen kunnen blijven vissen. Ze vissen daarom op een duurzame wijze, waarbij ze oog hebben voor innovaties op het gebied van selectieve en milieuvriendelijke vistechnieken. Cornelis Vrolijk werkt samen met onderzoekers om verantwoord beheer van visbestanden te ondersteunen. Vissen voor altijd! Daarnaast gaat Cornelis Vrolijk voor een schone zee door de plastic soup tegen te gaan. Het plastic afval wat zij op zee vangen gaat terug aan wal (Fishing for Litter). Kloosterboer kiest ook voor duurzaamheid. Door zijn huidige magazijnen te upgraden en te voorzien van onder andere zonnepanelen, windmolens en LED-verlichting. En door zijn nieuwe hoogbouwmagazijnen duurzaam te bouwen volgens de norm BREAAM Outstanding. Deze nieuwe vrieshuizen leveren een reductie op van 37% tot 45% aan energie- en CO2-uitstoot.

 

Rabobank IJmond Stage

Rabobank IJmond is dit jaar naamgever van het podium dat volledig is opgebouwd uit zeecontainers. Met dit stoere Rabobank IJmond Stage benadrukt de bank zijn maatschappelijke betrokkenheid, want op dit podium treden vooral lokale talenten op. Het programma is in samenwerking met KOEL Creative Productions samengesteld met op zondag The Voice of Velsen als blikvanger. Op dit bijzondere podium zijn ook optredens van Orchestre Partout, dat voornamelijk uit vluchtelingen bestaat. Het Havenfestival is erg blij met de steun van Rabobank IJmond!

 

Duurzaamheid

Het thema van het Havenfestival is duurzaamheid en dat is te merken ook. Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) zorgt voor groene stroom van de windmolens voor het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium en voor het Rabobank IJmond Stage. Daarnaast is er veel aandacht voor de duurzame visserij en het tegengaan van plastic soup in onze zeeën. Naast de betrokkenheid op maatschappelijk gebied draagt de Rabobank ook nog zijn steentje bij aan het thema van dit jaar. Tijdens het Havenfestival drink je koffie uit biologisch afbreekbare koffiebekers. Dit wordt mogelijk gemaakt door Rabobank IJmond. Er wordt ook extra aandacht besteed aan de inzameling van afval.

 

Noordzeevis uit IJmuiden Plein

Op het Noordzeevis uit IJmuiden Plein worden in samenwerking met Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het Noordzeevis uit IJmuiden Paviljoen zijn de hele dag kookdemonstraties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het onlangs verschenen receptenboek van Noordzeevis uit IJmuiden.

 

Amsterdam IJmuiden Offshore Ports

Amsterdam IJmuiden Offshore Ports zorgt voor groene windenergie op de Trawlerkade. Er staan in totaal negen windmolentjes opgesteld. Om de werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden in de offshore(wind)industrie onder de aandacht te brengen kan het publiek op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur in een herkenbare AYOP-tent een zogenaamde greenscreenfoto laten maken. Bezoekers kiezen vooraf een achtergrondfoto uit een selectie van tien afbeeldingen uit de offshore. Naar wens kunnen ze een harnas aantrekken, helm opzetten en een stuk gereedschap in de hand nemen (ter beschikking gesteld door Industrieel Klimmen). Ze nemen vervolgens, alleen of in een groepje van maximaal vier, plaats voor een groen scherm, zien zichzelf bewegen op de monitor en kunnen een leuke pose aannemen bij de gekozen achtergrondfoto. Nadat de foto is gemaakt, wordt deze direct geprint en meegegeven, met op de achterkant een QR-code erop zodat de foto digitaal bekeken, gedeeld en gedownload kan worden.

 

Schepen aan de kade

De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvanger is het tallship De Morgenster, die op zaterdag om 11.00 uur en 14.00 uur uitvaart voor een tocht op zee. Tickets voor deze rondvaart kosten € 40,00 en zijn te koop via havenfestivalijmuiden.nl. De Morgenster, een zeilbrik, is ooit gebouwd als vrachtschip. Vanaf de zestiende eeuw komen dit soort tweemasters al voor. De Amerikanen bouwden dit soort schepen tijdens hun Onafhankelijkheidsoorlog. Met de komst van De Morgenster wordt alvast een doorkijk gegeven naar Presail IJmond van volgend jaar.

Tijdens Havenfestival IJmuiden zal ook Statenjacht De Utrecht aan de kade te bewonderen zijn. Statenjachten zijn rijkelijk versierd, omdat deze in de 17e tot de 19e eeuw gebruikt werden voor het vervoer van belangrijke personen. Zo ook De Utrecht. Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elfin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925). De komst van de Elfin wordt mogelijk gemaakt door Golden Arrow Olieproducten. Het duurt vier dagen om dit schip ‘op stoom’ te krijgen. De ‘warme’ machinekamer staat tijdens het Havenfestival open voor bezichtigingen. Dit jaar kunnen de bezoekers het stoombedrijf dus echt in werking zien. Een aanrader!

Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Serendiep, de Walvis, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, het binnenvaartopleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) liggen weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte. Ook geeft afhankelijk van de windrichting Blusboot de Weer verschillende demonstraties met de bluskanonnen aan boord.

 

Gratis rondvaarten

Dankzij de nautische dienstverleners uit het Noordzeekanaalgebied is het ook dit jaar mogelijk om een gratis rondvaart te maken door de haven. Vanaf het ponton bij het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium wordt tussen 12.00 en 17.00 uur gevaren door het Loodswezen, CVV Vletterlieden, het Maritiem College, stoomboot de Adelaar en Iskes Towage & Salvage. De lange wachtrijen in het verleden hebben aangetoond dat de rondvaarten erg populair zijn. Vooraf reserveren is niet mogelijk, bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan. Alleen het Loodswezen werkt met tijdslots. Inschrijven kan bij de kraam aan het begin van de Trawlerkade. Bij de KNRM kunnen bezoekers die donateur worden meevaren op verschillende reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

 

Entertainment

Van gevestigde namen tot aanstormend talent: Havenfestival IJmuiden biedt op en rond de twee grote podia sinds jaar en dag ook plaats aan zangers en zangeressen, dj’s, bands, theatermakers, dichters, koren en kunstenaars. Verdeeld over verschillende podia vinden in twee dagen tijd meer dan 50 optredens plaats! Zaterdagavond is het groot feest met Lee Towers, Yes-R en de havenfestival All Star Band. Op de kade zijn verschillende (shanty)koren aanwezig en op het Rabobank IJmond Stage krijgen jonge talenten en lokale theatermakers de kans zich aan de bezoekers te presenteren. Op de kade vindt de hele middag verrassend straattheater plaats. Het volledige programma is te vinden op havenfestivalijmuiden.nl en op de informatieborden op de Trawlerkade.

 

Festivalmarkt

Net als vorig jaar komt aan de straatkant weer een festivalmarkt met 22 kramen te staan. Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Telstar Thuis in de Wijk, Vluchtelingenwerk Velsen, De Zonnebloem en Reddingsteam Zeedieren Velsen, presenteren zich hier. Je kunt snuffelen tussen de boeken van de kraam Zee- en Havenmuseum en de Boekenstal van Frida Slotboom of bij de kraam van Tanja Wassenberg het onlangs uitgekomen boek Walviskind aanschaffen. Daarnaast zijn er lokale bedrijven te vinden waaronder Game Solutions, Hightide Surfshop en Groeten uit IJmuiden. Of neem een kijkje bij de kraam van KOEL Creative Productions. Het Loodswezen staat met de kraam en klimwand aan het begin van het festivalterrein. Hier kan ook worden ingeschreven voor een gratis rondvaart met de tender van het Loodswezen.

 

Kunst op de Kade

In de hal van Klaas de Boer in de 2e Havenstraat exposeren kunstenaars uit de IJmond met uiteenlopende werken. Dit jaar zijn dat Chris van Drunen, Henk Zwanenburg, Ineke van Hofwegen-Dalhuijsen, Lois ’t Hart, Mamalou, Petra C.M. Meskers, Renate van den Berg, Renske de Jong, Theo de Graaf, Thijs Zwart, John Woodside, Jan de Reus en Krista van Dalen. De hal is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over Kunst op de Kade is te vinden op havenfestivalijmuiden.nl.

 

Ymuiden Stores
Na een jaar van afwezigheid wordt in Ymuiden Stores weer een podium opgebouwd waarop lezingen plaatsvinden en optredens worden gegeven. Alphenaar heeft voor dit podium een aantal lokale bands en singer/songwriters geregeld. Zowel op zaterdag als zondag zijn er voorstellingen met oude beelden van IJmuiden, begeleid door live-muziek van de Soli Bigband. Een unieke kans om in de boeiende historie van IJmuiden te duiken!

 

Sportcontrainer

Kom jij bootcampen tijdens Havenfestival IJmuiden? De Sportcontrainer van de gemeente Velsen staat op 29 en 30 juni op de Trawlerkade! Meer informatie is te vinden op sportloketvelsen.nl. Dat is ook de website waar sporters en verenigingen zich kunnen opgeven. Opgeven kan ook via sportloket@velsen.nl.

 

Museumplein

Nieuw dit jaar op het Havenfestival is Museumplein waar 11 regionale musea zich presenteren aan het publiek. De deelnemende musea zijn het Zee- en Havenmuseum, SHIP, Bunkermuseum, Forteiland, Museum Kennemerland, Pieter Vermeulen Museum, Huis van Hilde, Hoogovenmuseum, Historische Kring Velsen en BRAK! Het Motoren Museum uit Nieuwe Niedorp komt met een oude Volvo en Ruston die tijdens het Havenfestival opgestart worden. In de buurt van het Museumplein kun je op de foto met de levensgrote letters van Citymarketing .IJmuiden.

 

Kinderplein

De Kinderactiviteiten zijn dit jaar over de hele kade te vinden. Haal de stempelkaart en speurtocht in de pipowagen bij de entreepoort en ga op ontdekkingsreis! Naast springkussens en zeemanstatoos zijn er veel leuke en sportieve activiteiten. Zo kom je zowel de klimtoren van het Loodswezen als ook de slagkooi van Honkbalvereniging Haarlem tegen. Bij Kunst op de Kade kun je je eigen sieraden maken of een visje schilderen. En voor onze jongste bezoekers is er een gezellige kleurtafel in de 2e Havenstraat (buiten de loods van Klaas de Boer). Scouting Wiawaha staat in de buurt van de Rabo IJmond Stage klaar om jou te schminken. Bezoek vooral ook het museumplein waar een aantal interessante activiteiten plaatsvinden. Deelname aan de activiteiten is gratis.

 

Techport Theater

Primeur! Techport krijgt voor het eerst een eigen theater op de Trawlerkade. Techport is een samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs en overheid dat zich inzet voor het aanwakkeren van techniektalent, het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt en het stimuleren van werken in de technologie. Daarnaast staat Techport voor innoveren voor een schonere en betere wereld. In het Techport Theater wordt ruimte vrijgemaakt voor het Technolab en geven medewerkers uitleg over projecten van Techport.

 

KNRM-reddingstation IJmuiden

Redden. Dag en nacht. Vrijwillig. Onder alle omstandigheden! Uiteraard is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ook dit jaar weer deelnemer aan Havenfestival IJmuiden. Op hun terrein staan kramen met artikelen uit de Reddingwinkel. En er zijn verschillende modelboten te bewonderen. Word je die dag donateur? Dan mag je meevaren op een rondvaart.

 

Naar het festival

De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming soepel. Net als voorgaande jaren wordt bij onderzoeksinstituut Wageningen Imares (voorheen Rivo) een grote fietsenstalling geopend. Hiervoor wordt een vergoeding van 1 euro gevraagd. Het is niet toegestaan fietsen en bromfietsen tegen de hekken te plaatsen. De Trawlerkade is vanaf 10.30 uur volledig fiets- en autovrij! Ook geparkeerde auto’s moeten dan weg zijn. Vanwege de recente gebeurtenissen in de wereld ziet de organisatie hier streng op toe en schakelt zo nodig de politie in. Alle festivalregels zijn terug te vinden op havenfestivalijmuiden.nl/huisregels.

 

Informatie
Havenfestival IJmuiden vindt plaats in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni. Een festival boordevol activiteiten zoals rondvaarten, entertainment, schepen, kinderactiviteiten, een bedrijven- en festivalmarkt, kunst en natuurlijk vis. De meeste activiteiten vinden plaats op de Trawlerkade. De vrijwilligers van het Havenfestival zijn te herkennen aan een lichtgroen t-shirt en een badge. Volg ons op social media voor het laatste nieuws: facebook.com/havenfestivalinstagram.com/havenfestivalijmuiden en twitter.com/Havenfestival.

 

Organisatie
Het havenfestival wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival IJmuiden. Het bestuur bestaat uit Jakob Klompien (voorzitter), Martijn Mewe (secretaris), Dennis van Klooster (penningmeester), Karin Maat (vice-voorzitter), Kees Kuiper en Hans Weeren. De projectgroep bestaat uit Kees Kuiper (voorzitter), Erica Haasnoot (nautisch), Netty Struijs (vrijwilligers), Maike Mehlert, Geert Simmer, Hilda Oudendijk (markt), Dennis Sintenie, Tom Siekman en Varena Lenes (stagiair). Het Havenfestival wordt geproduceerd door No Nonsense Producties. Citymarketing .IJmuiden ondersteunt bij de promotie van het festival. De bedrijven en organisaties zonder wie het festival niet georganiseerd kan worden staan vermeld op de website.

Nieuws archief

28 mei 2020 - Velsen Virtueel Festival verbindt lokale evenementen
21 april 2020 - PreSail IJmond 2020 gaat niet door
12 maart 2020 - Rabobank hoofdsponsor PreSail IJmond
11 maart 2020 - Zangers en zangeressen gezocht voor PreSail IJmond Koor
11 februari 2020 - PreSail dit jaar weer in de havens van IJmuiden en Beverwijk
17 januari 2020 - Meld je aan als vrijwilliger!
19 december 2019 - Trainees gezocht! Stap aan boord van tall ship Gulden Leeuw!
09 september 2019 - Bestuur en projectgroep PreSail IJmond aan de slag
30 juni 2019 - Havenfestival geeft stokje met geslaagde editie door aan PreSail IJmond
15 juni 2019 - Havenfestival IJmuiden in teken van duurzaamheid en innovatie
11 juni 2019 - Cultureel programma Havenfestival IJmuiden
22 mei 2019 - Vaar zaterdag 29 juni mee op de Morgenster!
24 juni 2018 - Havenfestival IJmond trekt 25.000 bezoekers
15 juni 2018 - Alle activiteiten van het Havenfestival 2018 op een rij!
15 juni 2018 - 'Keeltjes en lippen' gekozen tot typisch IJmuidens visgerecht
08 juni 2018 - Havenfestival IJmond in teken van vis en duurzaamheid
08 juni 2018 - Cornelis Vrolijk gaat voor een schone zee
30 mei 2018 - Leerlingen Technisch College bouwen kunstwerk van plastic
29 mei 2018 - Bibliotheek ook aanwezig op Havenfestival
08 mei 2018 - Kunstenaars gezocht voor Kunst op de Kade
29 april 2018 - Havenfestival en IJmuiden Rauw aan Zee zoeken typisch IJmuidens visrecept
07 juli 2017 - Winnaars fotowedstrijd in het zonnetje gezet
20 juni 2017 - Duizenden foto's op Facebook
18 juni 2017 - Havenfestival maakt comeback met veel hoogtepunten
06 juni 2017 - De belangrijkste informatie op een rij!
31 mei 2017 - Film 'Zicht op water' vier keer te zien op Havenfestival
23 mei 2017 - Rondleidingen op boorplatform Paragon C463
03 mei 2017 - Stem via Facebook op jouw favoriete foto!
24 april 2017 - Boorplatform en Nijlpaard eyecatchers van het Havenfestival
05 april 2017 - Havenfestival organiseert fotowedstrijd
14 maart 2017 - Havenfestival dit jaar op 17 en 18 juni
14 maart 2017 - Professioneel, betrokken en vernieuwend
14 maart 2017 - Festival met duidelijk profiel
14 maart 2017 - Jakob Klompien nieuwe voorzitter

Contact

Stichting PreSail Havenfestival IJmuiden

Halkade 4 1976 DC IJmuiden info@havenfestivalijmuiden.nl

Projectleiding

No Nonsense Producties tom@nnprod.nl