Stoomschip Elfin

De ELFIN is een stoomschip met een rijke geschiedenis. Op 12 mei 1933 werd door de Engelse marine opdracht gegeven voor de bouw van HMS Elfin. Haar kiel werd in juni 1933 gelegd door J. Samuel White te East Cowes op het eiland van Wight, Op 16 januari 1934 officieel in gebruik genomen als torpedo bergingsvaartuig.

Vlootlijsten van de marine van 1934 tot aan de tweede Wereld Oorlog vermelden haar als een bijzonder dienstvaartuig van 222 ton en tender aan het onderzeeboot depot te Portland.

Het schip is in 1957 verkocht aan een sloper te Portsmouth. In die periode is het gebruikt als decor in de Film Stella van Jan de Hartog met als hoofdrolspelers aan boord Sophie Loren en William Holden.

In 1958 is het schip aangekocht door de Amsterdamse Droogdok Maatschappij. Hier heeft het dienst gedaan tot 1989 en is door de stichting tot behoud ven het Stoomschip in Koog aan de Zaan van de sloper gered. Het schip is door sponsors en vrijwilligers weer in de oorspronkelijke staat gebracht.

Het is het grootste zeegaande stoomschip van Nederland met als voortstuwing 2 compound machines van 125 IPK elk. Het schip en de machinekamer staat open voor bezichtiging. Een aanrader!

Contact

Stichting PreSail Havenfestival IJmuiden

Halkade 4 1976 DC IJmuiden info@havenfestivalijmuiden.nl

Projectleiding

No Nonsense Producties tom@nnprod.nl