Veelgestelde vragen

Wie organiseert PreSail IJmond?
Stichting PreSail IJmond, een vrijwilligersorganisatie die wordt ondersteund door een professioneel evenementenbureau, is verantwoordelijk voor het evenement PreSail IJmond op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 augustus 2020.

Wie organiseert SAIL Amsterdam?
Stichting SAIL Amsterdam en SAIL Event Partners organiseren het evenement in Amsterdam (12-16 augustus) te beginnen met SAIL-In op woensdag 12 augustus 2020 en eindigend met de SAIL-Out op zondag 16 augustus 2020.

Waar vindt PreSail IJmond plaats?
In IJmuiden zijn activiteiten op de Trawlerkade (waar het Havenfestival plaatsvindt), maar ook op de Halkade, het Sluisplein en de Kop van de Haven. In Beverwijk vinden op dinsdag 11 augustus PreSail-activiteiten plaats in Zeehaven De Pijp.

De haven van Beverwijk? Bestaat die dan?
Jazeker, de Beverwijkse haven wordt ook wel de Pijp genoemd. De Pijp is de zeehaven van Beverwijk en is toegankelijk voor binnenvaart- en zeeschepen tot een diepgang van 9 meter. De haven beschikt over meer dan 700 meter kade en talrijke bedrijven hebben een directe binding, zoals stuwadoors, distributeurs en houthandels. Er bevinden zich diverse opslagloodsen in de onmiddellijke omgeving. Dit maakt de Beverwijkse haven bij uitstek geschikt voor de overslag van producten als fruit, groenten en maïsmeel. Wereldwijd is het de belangrijkste haven op het gebied van export van pootaardappelen. Naast deze landbouwproducten vindt er ook overslag plaats van hout, houtsnippers, zand, cement, staalproducten en schroot.

Gaat het Havenfestival IJmuiden dit jaar niet door?
De nautische en culturele activiteiten van het Havenfestival worden eens in de vijf jaar samengevoegd met PreSail IJmond.

Wat gebeurt er allemaal tijdens PreSail?
PreSail IJmond is het grootste nautische en culturele evenement in de regio. Naast de komst van de tall ships keren de succesvolle onderdelen van het Havenfestival IJmuiden terug op de Trawlerkade. Het gaat onder meer om de gratis rondvaarten, Noordzeevis uit IJmuiden, de festivalmarkt, de museumtent, de kinderspelen en de verschillende podia. 's Avonds zijn er optredens van bekende artiesten. Het programma wordt in de maanden voorafgaand aan PreSail bekendgemaakt.

Wanneer komen de tall ships aan?
Tijdens PreSail IJmond in IJmuiden, dus vanaf zondag 9 augustus, liggen er minimaal vier tall ships en klassieke schepen in de Vissershaven. Onder andere de Clipper Stad Amsterdam. Een groot deel van de overige tall ships vertrekt op zondag uit Duinkerken en wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, in de loop van maandag of dinsdag in IJmuiden verwacht. Let op: de tall ships kunnen vanwege de grote drukte en hun positie in SAIL-In ook afgemeerd worden in Velsen-Noord of Beverwijk. In Beverwijk liggen alleen op dinsdag 11 augustus tall ships. Kijk voor de meest actuele informatie over de ligplaats van de schepen op www.presailijmond.nl of de social mediakanalen van PreSail. Let op: er kunnen nog op het laatste moment wijzigingen optreden!

Zijn de schepen ook te bezoeken tijdens PreSail IJmond?
In de meeste gevallen wel. Elk schip is voor een deel van de dag beschikbaar om te bezoeken. Op sommige momenten kan het zijn dat het schip wordt gebruikt voor deck events. Dan is het schip dus even niet te bezoeken. De crew van de meeste deelnemende schepen vindt het vaak leuk als belangstellenden hun schip willen bekijken. Bedenk wel dat ze er soms een lange reis op hebben zitten als ze in IJmuiden of Beverwijk aankomen. De crew wil dan meestal wel eerst even het schip op orde maken voordat ze publiek toelaat. Een tijdschema van wanneer welk schip te bezoeken is kunnen we dus niet geven. Als we daar wel concrete informatie hebben zullen we dat meteen op de site en via onze sociale media kanalen publiceren.

Kan ik overnachten in de buurt van de havens en het Noordzeekanaal?
Om optimaal te kunnen genieten van PreSail en SAIL is het verstandig om te blijven overnachten. In de IJmond, waar de gemeenten Velsen en Beverwijk onderdeel van uitmaken, zijn voldoende slaapplaatsen beschikbaar. Wij raden u wel aan tijdig te reserveren! Kijk op https://www.vvvijmuidenaanzee.nl/nl/accommodaties en http://www.tipwijkaanzee.nl/overnachten/hotels/ voor accommodaties in de buurt.

Kan ik met het openbaar vervoer naar PreSail IJmond komen?
Graag zelfs. Het festivalterrein rondom de Vissershaven in IJmuiden is per bus bereikbaar vanuit Amsterdam (bus 382, halte Zwaanstraat), Haarlem (bus 385, halte Zwaanstraat) en Beverwijk/Heemskerk (bus 74, halte Vissershaven). Wij adviseren u dringend om uw route vooraf te plannen via www.ov9292.nl (reisdoel: Vissershaven IJmuiden of station Beverwijk) omdat niet alle buslijnen tot ’s avonds laat rijden. De haven van Beverwijk is goed te bereiken met de trein en bus (de haven ligt op 500 meter lopen van het station).

Kan ik met het openbaar vervoer naar SAIL-In komen?
Jazeker. Maar dat is afhankelijk van waar u de SAIL-in parade wilt bekijken. Houd rekening met omleidingen van bestaande busverbindingen en bereid u goed voor. SAIL-in wordt niet georganiseerd door PreSail IJmond, maar maakt deel uit van SAIL Amsterdam. Voor actuele informatie kunt u terecht op https://www.sail.nl/.

Waar kan ik mijn auto parkeren als ik naar PreSail IJmond kom?
Als u niet in de gelegenheid bent om met de fiets of het openbaar vervoer naar PreSail IJmond te komen, dan kunt u in IJmuiden met uw auto een plekje zoeken in het havengebied ten zuiden van de Trawlerkade. Het aantal plaatsen is beperkt. Bij grote drukte wordt het havengebied afgesloten en wordt u door verkeersregelaars naar parkeerterreinen buiten de bebouwde kom geleid. Voor minder validen zijn er om praktische redenen helaas geen speciale parkeerplekken rondom het evenemententerrein. U kunt over het algemeen altijd redelijk dichtbij het evenemententerrein parkeren. Parkeren op het evenemententerrein is niet mogelijk. In Beverwijk kunt u uw auto parkeren op de aangegeven parkeerterreinen voorzien van bebording Parkeren PreSail Beverwijk. De parkeerterreinen in Beverwijk bieden voldoende plek en liggen op loopafstand van de haven. Op beide locaties zijn de parkeerterreinen duidelijk bewegwijzerd.

Welke wegen zijn er allemaal afgesloten tijdens PreSail IJmond en SAIL?
Tijdens PreSail IJmond zijn de Trawlerkade (9-11 augustus), de Halkade en het Sluisplein/Kop van de Haven (10-11 augustus) volledig afgesloten voor verkeer. In Beverwijk is de Noorderkade grotendeels afgesloten op 11 augustus. Nadere informatie over afsluitingen tijdens SAIl-In en SAIL-Out volgt later.

Ik ben bewoner/ondernemer in het havengebied van IJmuiden. Kan ik nog wel bij mijn woning/bedrijf?
De opbouw van het evenement vindt plaats van donderdag 6 augustus tot en met zaterdag 8 augustus. De afbouw van het evenement is op woensdag 12 en donderdag 13 augustus 2020. Gedurende de gehele periode moet rekening gehouden worden met afzettingen van een groot deel van de parkeerplekken op de Trawlerkade en Halkade. Ook is er tijdens het evenement een aangepaste verkeersregeling. Een duidelijk verkeersbebording wordt begin juli 2020 geplaatst. Trawlerkade afgesloten voor verkeer: zondag 9 augustus van 11.00 - 23.30 uur, maandag 10 augustus van 11.00 - 23.30 uur en dinsdag 11 augustus van 11.00 - 00.30 uur. Halkade afgesloten voor verkeer: maandag 10 augustus van 11.00 - 23.00 uur en dinsdag 11 augustus van 11.00 - 23.00 uur (met uitzondering van de route naar de DFDS ferry via de Kanaaldijk richting Sluisplein). We realiseren ons dat dit de nodige aanpassingen vraagt. De aan- en de afvoer van (verse) vis en andere producten kan op maandag 10 augustus en dinsdag 11 augustus 2020 alleen plaatsvinden tot 11.00 uur. Na 11.00 uur zal evenals in voorgaande edities de toeloop van publiek zo groot zijn dat omwille van veiligheid de autoriteiten aan ons opleggen dat de Halkade wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vragen? Mail naar info@presailijmond.nl.

Ik ben ondernemer op de Noorderkade in Beverwijk. Kan ik nog wel bij mijn woning/bedrijf?
Nadere informatie volgt later. Vragen? Mail naar info@presailijmond.nl.

Ik wil graag meevaren met SAIL-In. Kan dat?
Om mee te varen met SAIL-In gelden afwijkende regels. Kijk hier voor de meest gestelde vragen.

Waar kan ik het beste SAIL-In bekijken?
De mooiste plek om SAIL-In parade te bekijken is natuurlijk langs het Noordzeekanaal. De plek kunt u het beste zelf uitzoeken. U kunt het beste met de fiets of het openbaar vervoer komen. Tijdens SAIL-In zijn de meeste wegen langs het Noordzeekanaal afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Met de auto komen is dus niet zo'n goed idee. Kijk voor meer informatie op https://www.sail.nl/.

Hoe laat start SAIL-In?
De eerste schepen varen om circa 09:00 uur de sluizen van IJmuiden uit, waarna de rest van de schepen aansluiten en de parade officieel begint ter hoogte van de Velsertunnel. Kijk voor meer informatie op https://www.sail.nl/.

Kan ik voorafgaand aan SAIL-In  een ligplaats krijgen in de haven van IJmuiden?
De haven van IJmuiden wordt voorafgaand aan SAIL-In in eerste instantie volledig gereserveerd voor de schepen die meedoen aan de parade. De kans dat er nog ruimte over is zal dan ook klein zijn. Alle schepen die in IJmuiden ligplaats zoeken dienen dit vooraf aan te vragen bij de organisatie. De Havenmeester beslist uiteindelijk of er nog plaats is. Kleinere schepen kunnen terecht in de jachthaven Marina Seaport: https://www.marinaseaport.nl/nl/.

Hoe kan ik met mijn bedrijf of organisatie een stuk kade of schip afhuren?
Stichting PreSail IJmond helpt u graag verder als u op zoek bent naar een stuk kade of een schip voor een relatie event. Hiervoor kunt u contact opnemen met het projectbureau via info@presailijmond.nl. Voor arrangementen tijdens SAIL Amsterdam (12-16 augustus) klikt u hier.

Contact

Stichting PreSail Havenfestival IJmuiden

Halkade 4 1976 DC IJmuiden info@havenfestivalijmuiden.nl

Projectleiding

No Nonsense Producties tom@nnprod.nl